Čudesne mahunarke: Sve prednosti pasulja, sočiva i leblebija

Čudesne mahunarke: Sve prednosti pasulja, sočiva i leblebija
 

Pridev 'čudesne' zaslužile su zbog svoje osobine da čuvaju i pospešuju zdravlje organizma. Pročitajte koje sve prednosti ima redovno konzumiranje pasulja, sočiva i leblebija i isprobajte neke od naših recepata za pripremu.

Pasulj, sočivo, leblebije predstavljaju vrlo važan izvor biljnih proteina. Pored proteina, sadrže neznatnu količinu ugljenih hidrata, kao i polinezasićnih masti. Po rečima stručnjaka, pasulj i grašak pomažu i u kontrolisanju krvnog pritiska i nivoa triglicerida u krvi. 

Sočiva, pasulj, leblebije– prednosti:

- Biljni proteini se lakše asimiluju od životinjskih, pa stoga ne opterećuju jetru.

- Vlakna i soli koji se nalaze u mahunarkama oslobađaju krv od višk masti i pomažu kod smanjena holesterola.

- Zahvaljujući celulozi koju sadrže pospešuju ćišćenje organizma i sprečavaju zatvor.

Leblebije pomažu kod visokog nivoa triglicerida. Među mahunarkama, one su najkaloričnije. Sadrže skrob, vitamine, masne kiseline, ali i saponine koji pomažu kod smanjenja triglicerida i holesterola. Osobe koje boluju od gastrointestinalnih bolesti moraju obratiti posebnu pažnju.

Pasulj snižava pritisak. Sadrži najmanje proteina od ostalih mahunarki. Najnovija istraživanja su otkrila da redovna konzumacija pasulja poboljšava pritisak.

Sočiva su dobar antioksidant. Bogata su šećerom, proteinima, gvožđem i bakrom. Pre kuvanja neophodno je oprati ih pod mlazom vode.

Pravilna priprema mahunarki

Međutim, mnogi se žale na nadutost i nadimanje u stomaku nakon obroka koji sadrži mahunarke. Ukoliko se ne poštuje tačna procedura pripreme i kuvanja, njihova konzumacija može izazvati probleme sa varenjem i nadimanje.

Ukoliko kupljene mahunarke nisu vec oljuštene, neophodno je potopiti ih 12-24 sati. Na taj način se smanjuje vreme koje je potrebno za kuvanje, kao i svarljivost. Potapanjem se gube i neke supstance poput fitinske kiseline. Voda za potapanje, koja se menja 1-2 puta, ne sme se koristiti za kuvanje. Nije poželjno dodavati so ni tokom potapanja, ni tokom kuvanja, jer so može da stvrdne omotač semena. Kako bi se izbegla preterana nadutost, obrok se može početi laganijim namirnicama (sočiva) ili mahunarkama u formi pirea.

Odlične su i za mršavljenje

Mahunarke, naročito sočiva, leblebije i pasulj smatraju se  najpogodnijim namirnicama za smanjenje obima struka. Ovaj podatak je posebno dragocen sada kada je leto na pomolu, pa se svi trudimo da izgledamo što bolje u kupaćem kostimu.

Mahunarke imaju raznoliko dejstvo na organizam: pozitivno utiču na krvotok, regulišu intestinalnu floru, sprečavaju kolitis, smanjuju nivo masnoće u krvi. Dalja istraživanja su utvrdila da dve porcije mahunarki dnevno mogu doprineti smanjenju obima struka. Sudeći po rečima naučnika, ukoliko su mahunarke deo svakodnevne ishrane, obim struka se može smanjiti za oko 3 cm.

Preuzeto sa: www.yumama.comUŽINA ŠKOLSKE DECE

UŽINA ŠKOLSKE DECE

Ishrana školske dece treba da zadovolji potrebe za fizičkom i psihičkom energijom, koja im je potrebna da bi što lakše i bolje ...


ŠTA SVAKI RODITELJ TREBA DA ZNA O ISHRANI ŠKOLSKE DECE (JELOVNICI)

ŠTA SVAKI RODITELJ TREBA DA ZNA O ISHRANI ŠKOLSKE DECE (JELOVNICI)

Školsko doba je pravo vreme kada deca uče o zdravoj ishrani, zdravom telu i fizičkoj aktivnosti. Ovo je vreme socijalizacije u društvu...


9 sjajnih razloga da svaki dan pojedete četiri badema

9 sjajnih razloga da svaki dan pojedete četiri badema

Bademi su prepuni vitamina i drugih elemenata koji našem telu daju potrebnu količinu hranjivih materija i čine nas zdravima. Prirodni, neslan...